Public-Private Partnership (P3) Learning Lab April 4 and 5, 2018 Washington, DC



Overview

The BATIC Institute P3 Learning Lab provides an opportunity for state DOT officials to share experiences and to exchange ideas for enhancing the internal capacity of their organizations to evaluate and advance P3 projects.

Wednesday April 4, 2018	Sessions 1 and 2	9:00 am to 1:15 pm	Hall of States, Room 231 444 North Capitol Street NW, Washington DC
	Lunch with Guest Speaker	1:15 pm – 2:30 pm	Location TBD
	Sessions 3 and 4	2:30 pm to 5:00 pm	Hall of States, Room 231
	Informal Dinner (optional)	7:00 pm	Matchbox (713 H St. NW)
Thursday, April 5, 2018	Case Study Discussion and Wrap-Up	9:00 am to 12 noon	Hall of States, Room 231
	Lunch on your own	12 noon to 1:00 pm	Washington Union Station
	Optional Off-Site Tour: Northern Virginia		6440 General Green Way, Alexandria, VA

Agenda for Day 1	
9:00 am to 9:05 am (5 mins)	 Welcome from Hosts Jen Brickett, BATIC Institute: An AASHTO Center for Excellence Mark Sullivan, US Department of Transportation
9:05 am to 9:30 am (25 mins)	Participant Introductions Participants will introduce themselves and highlight an area of expertise or relevant project experience they can share with the group.
9:30 am to 9:45 am (15 mins)	Overview of P3 Learning Lab Objectives and Case Study Exercise • Jim Taylor, Mercator Advisors LLC – P3 Learning Lab Facilitator Describe key learning objectives and suggested preparation for the case study exercise on Day 2. Introduce of co-instructors: David Spector and Morteza Farajian.



9:45 am to 10:15 am (30 mins)	Description of Example P3 Projects Brief descriptions of two P3 projects that will be referenced throughout the sessions to show how certain policy issues and challenges were addressed in actual projects. Colorado Central 70 Project David Spector, Director, Colorado High Performance Transportation Enterprise (HPTE) Virginia Transform 66 - Outside the Beltway Project Morteza Farajian, Ph.D., Director, VDOT Office of P3s
10:15 am to 11:30 am (75 mins)	 Discussion Session 1: Developing Potential P3 Projects General Objectives and Key Challenges at the Project Planning Stage (Taylor) Central 70 – Extension Scope Analysis and Evaluation of P3 Procurement Option (Spector) Transform 66 – Tiered Environmental Study with Extensive Analysis of Project Delivery Options (Farajian) General Discussion of Potential Best Practices (All) Resources for State DOTs (Taylor)
11:30 am to 11:45 am (15 mins)	BREAK
11:45 am to 1:15 pm (90 mins)	 Session 2: Conducting Competitive P3 Procurements General Objectives and Key Challenges at Project Procurement Stage (Taylor) Central 70 – Transparency and Public Outreach (Spector) Transform 66 – Competing Project Delivery Models (Farajian) General Discussion of Potential Best Practices (All) Existing Resources for State DOTs (Taylor)
1:15 pm to 2:30 pm (75 mins)	LUNCH WITH GUEST SPEAKER Bud Wright, AASHTO



2:30 pm to 3:30 pm	Session 3: Achieving Commercial Close and Financial Close
(60 mins)	General Objectives and Key Challenges associated with achieving Commercial and Financial Close (Taylor)
	Central 70 – CDOT Back-up Loans (Spector)
	Transform 66 – SIB Loan for Early Work (Farajian)
	General Discussion of Potential Best Practices (All)
	Resources for State DOTs (Taylor)
3:30 pm to 3:45 pm (15 mins)	BREAK
3:45 pm to 4:45 pm (60 mins)	Session 4: Risk Allocation after Financial Close
(comme)	 General Objectives and Key Challenges after Financial Close (Taylor)
	 Central 70 – O&M Performance Payments and Deductions (Spector)
	Transform 66 – Revenue Risk Allocation (Farajian)
	General Discussion of Potential Best Practices (All)
	Resources for State DOTs (Taylor)
4:45 pm to 5:00 pm (15 mins)	Wrap-up for Day 1 / Logistics for Dinner and Day 2

Agenda for Day 2	
9:00 am to 9:30 am (30 mins)	Brief Recap of Day 1 / Opportunity for Further Questions/Discussion
9:30 am to 11:30 am (120 mins)	P3 Learning Lab Case Study Discussion Participants will break into small group to discuss the case study provided in program materials and then reconvene as larger group to discuss key takeaways.
11:30 am to 12:00 noon (30 mins)	Wrap-Up / Topics for Future Research and Capacity Building

P3 Learning LabApril 4-5, 2018 -- Washington DC



Participants

NAME	ORGANIZATION
Bill Patty	Alabama Department of Transportation
Matthew Ericksen	Alabama Department of Transportation
Nizar Melehani	California Department of Transportation
Kristy Mock	Florida Department of Transportation
Darryl VanMeter	Georgia Department of Transportation
Jeff Ensor	Maryland Department of Transportation – Maryland Transit Administration
Morteza Farajian*	Virginia Department of Transportation
Faizan Habib	Virginia Department of Transportation
Sam Beydoun	Illinois Department of Transportation
Mark Dubay	Michigan Department of Transportation
Mike Bonini	Pennsylvania Department of Transportation
Ben Asher	Texas Department of Transportation
David Spector*	Colorado Department of Transportation – High Performance Transportation Enterprise
Jamie Lancaster	North Carolina Department of Transportation
Mark Sullivan	
Patrick DeCorla-Souza	U.S. Department of Transportation – Federal Highway Administration U.S. Department of Transportation – Federal Highway Administration
	U.S. Department of Transportation – Federal Highway Administration
lan Cavanaugh Nefertiti Harrison	
Jennifer Brickett	U.S. Department of Transportation – Federal Highway Administration AASHTO
Alex Clegg	AASHTO
Jim Taylor*	Mercator Advisors
Bryan Grote	Mercator Advisors
Catherine Reddick	Mercator Advisors

^{*} Facilitators